resepi ni asalnya dari my father...sempoi jer...
Bahan-bahan:
ayam di potong kecil (nak tambah udang ke..sotong ke..pon boleh)
tomato
fishcake & fishball
sayur sawi
lada hitam
Cili merah
Bawang putih
Mee kuning
Cara menyediakan:
Tumis bawang putih yang telah diketuk (nak masukkan bawang merah pon boleh). setelah naik bau, masukkan ayam yang telah dipotong tadi bersama lada hitam yang telah ditumbuk (lada hitam ni agak2 sendiri la). Bila ayam tadi sudah sedikit masak,masukkan fishball dan fishcake.Biarkan semua bahan nie bergaul sebati,kemudian masukkan air (agak2 sendiri la nak kuah banyak mana kan).Bila kuah dah mendidih,masukkan sayur sawi dan cili merah (perhatian..batang sawi tu kalau nak masukkan jugak..pastikan masuk awal sikit sb batang keras sikit kan..kalu masuk sekali ngan daun dia kang..lembik lak daun dia). kemudian macam biasa la,masukkan garam dan serbuk perasa seadanya. Last sekali,masukkan tomato. Mee kuning tadi jangan lupa dicelur dgn air panas. Kemudian boleh la dihidang. Enak juga dimakan bersama sos cili dan sedikit perahan limau nipis/limau kasturi. Selamat mencuba.
Sunday, December 20, 2009
~Mee Rebus~
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment